Yleistä

Kuivajää (hiilihappojää) jäähdyttää tai pakastaa tuotteesi nopeasti. Sen avulla pystytään pitämään tuotteet myös kylminä tai jäisinä. Kuivajää on kiinteää hiilidioksidia, joka muuttuu kiinteästä olomuodosta suoraan kaasuksi ja haihtuu ilmaan jälkiä jättämättä.

Kuivajään käyttökohteet ovat moninaiset. Lämpiminä vuodenaikoina se on oiva apu juhlien järjestäjälle, sillä se pitää tarjottavat tuotteet sopivan kylminä. Se on myös kelpo apu pakastimen sulattamisessa. Kuivajäätä voidaan säilytyksen ohella käyttää tarjoilun apuna sekä koristeluun, esimerkiksi usvan tekemiseen.

Myymme kuivajäätä palamaisessa ja raemaisessa muodossa. Palat ovat kooltaan suorakaiteen muotoisia (vhs-kasetin kokoisia) ja painoltaan enintään yhden kilon verran. Kuivajäärakeen raekoko on 9 mm.

 

Valmistaminen

Hiilihappo- eli kuivajää valmistetaan hiilidioksidista alentamalla painetta ja lämpötilaa hallitusti. Nestemäinen hiilidioksidi muuttuu puhtaaksi, valkoiseksi ja kylmäksi hiilihappolumeksi, joka puristetaan korkeassa paineessa kuivajääpaloiksi tai -rakeiksi. Kuivajään lämpötila on todella alhainen, -78 *C astetta. Kun kuivajään lämpötila nousee, se sublimoituu kiinteästä aineesta suoraan kaasuksi, eli se ei muutu välillä nesteeksi. 

 

Säilyttäminen

Sinun kannattaa muistaa pari seikkaa, kun säilytät ruokia ja juomia kylmänä -79C -asteisen kuivajään avulla.

  • Jos tuotteesi ei saa jäätyä, niin vältä tuotteen suoraa kosketusta jään kanssa. Voit eristää säilytettävän tuotteen kuivajäästä esimerkiksi pahvin tai kankaan avulla.
  • Mikäli mahdollista, aseta kuivajääpalat jäähdytettävien tuotteiden päälle. Kuivajäästä vapautuva hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa ja kylmä painuu alaspäin.
  • Jään haihtuminen hidastuu, kun täytät tyhjän tilan kuivajään säilytysastiassa esimerkiksi styroksilla tai sanomalehdillä.

Tarjoilu

  • Kuivajää pitää jäätelöt ja muut pakasteet kesäkuumallakin pakastekylminä. Myös juomat pysyvä kylminä.
  • Tarjottavat säilyvät pitkiäkin aikoja, vaikka taivasalla, kun asetat ne kuivajääpalojen päälle esimerkiksi paksulla kankaalla eristettyinä.
  • Kuivajäällä voi estää juomissa käytettävien vesijääkuutioiden sulamisen. Älä kuitenkaan käytä kuivajäätä vesijääkuutioiden asemesta!

Koristelu

  • Kuivajäätä käytetään yleisesti usvan tekemiseen, esimerkiksi teattereissa. Kulhollisella kuumaa vettä ja muutamalla pienellä palalla kuivajäätä saat ihmeitä aikaan ja varmasti huomiota osaksesi.
  • Usvan teossa vesi saa olla mahdollisimman lämmintä, jopa kuumaa (+75-80 ºC) ja jäätä kannattaa lisätä pieni määrä kerrallaan, jottei vesi jäähdy liian nopeasti.

Kuivajään varastointi

Kuivajää haihtuu hiljalleen kaasuksi, jos sitä säilytetään tilassa, joka on lämpimämpi kuin kuivajää itse. Mitä lämpimämpää ympäristössä on, sitä nopeammin kuivajää haihtuu.

Kuivajään säilymiseen vaikuttavat jään määrä, pakkaus ja säilytyspaikka. Seuraavassa joitakin esimerkkejä haihtumisajoista:

  • 1 kg huoneenlämmössä pöydällä 6 - 8 h
  • 10 kg huoneenlämmössä styroxlaatikossa 1 - 2 vrk
  • 20 kg huoneenlämmössä styroxlaatikossa 3 - 4 vrk
  • 20 kg pakastehuoneessa styroxlaatikossa 4 - 5 vrk

Paras säilytysastia kuivajäälle on styroksilaatikko tai kylmälaukku, jota pidetään mahdollisimman viileässä paikassa. Talvella esimerkiksi ulkona ja kesällä viileässä varastossa. Muista pitää astian kansi suljettuna.

Voit säilyttää pienen määrän jäätä (enintään 20 kg) styroksiin pakattuna, esimerkiksi pakastehuoneessa. Kotipakastimessa tai jääkaapin pakastelokerossa kuivajäätä ei kannata säilyttää kovin kauan, koska jää on huomattavasti kylmempää kuin mitä näiden laitteiden termostaatit on suunniteltu kestämään.
Mitä enemmän kuivajäätä on tiiviisti yhteen pakattuna, sitä alhaisempi on haihtumisprosentti. Haihtuvuutta voidaan hidastaa pakkaamalla jää mahdollisimman tiiviisti ja täyttämällä säilytysastiaan jäävä tyhjä tila esimerkiksi styroksilla tai sanomalehdillä. Toisin sanoen kuivajää kannattaa pakata siten, että ympärille jää mahdollisimman vähän ilmatilaa.

Yhdestä kilosta kuivajäätä muodostuu yli 530 litraa hiilidioksidikaasua. Jätä siis laatikkoon sen verran avoimia saumoja, ettei laatikkoon pääse muodostumaan liikaa painetta.

Noudata kuivajään käsittelyssä seuraavia turvaohjeita:

  1. Älä käsittele kuivajäätä ilman suojakäsineitä. Kuivajää on - 79ºC eli siis kylmempää kuin vedestä muodostuva jää. Suora ihokosketus voi aiheuttaa vaikeita paleltumisvammoja. Ensiapu: Paleltumisvammat peitetään puhtaalla, kuivalla siteellä ja hakeudutaan lääkärin hoitoon.
  2. Älä koskaan laita kuivajäätä suuhun. Ensiapu: Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.
  3. Kun kuljetat kuivajäätä henkilöautossa, eristä kuivajää kuljettajasta ja muista matkustajista ja varmista riittävä tuuletus.
  4. Älä varastoi tai käytä kuivajäätä kellareissa tai ahtaissa tuulettamattomissa tiloissa. Viranomaiset ovat luokitelleet hiilidioksidin haitalliseksi aineeksi, jonka HTP 8 tunnin arvo on 0,5 %. Jos hiilidioksidin määrä huoneilmassa kasvaa suureksi, on olemassa tukehtumisvaara, sillä hiilidioksidi syrjäyttää happea. Ensiapu: Potilas siirretään raikkaaseen ilmaan ja tarvittaessa annetaan tekohengitystä ja happea. Tämän jälkeen potilas toimitetaan lääkärin hoitoon.
  5. Hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa, siksi sen pitoisuudet ovat suurimmat kaikkein alimmissa paikoissa.
  6. Huolehdi siitä, etteivät lapset pääse tekemisiin kuivajään kanssa. Pienikin kuivajääpala voi aiheuttaa onnettomuuden joutuessaan iholle tai elimistöön.
  7. Huolehdi turvallisuudesta ja noudata käsittelyohjeita.

Kuluttajahinnasto 2019

Hinnat sis. alv. 24%

 KUIVAJÄÄ + STYROX LAUKKU

 KUIVAJÄÄ, IRTO

KUIVAJÄÄ 2KG

29,00 €

22,00 €

KUIVAJÄÄ 5KG

55,00 €

45,00 €

KUIVAJÄÄ 10KG

89,00 €

79,00 €

KUIVAJÄÄ 15KG

119,00 €

109,00 €

KUIVAJÄÄ 20KG

149,00 €

139,00 €

KUIVAJÄÄ 30KG

199,00 €

 

Styrox-laukut myös erikseen alkaen 9,50 €

Nyt saatavilla myös 85L styroxlaatikko isompiin säilytystarpeisiin. Hinta 30,00€

Tuotteita ei tarvitse varata, vaan ne voit noutaa Espoosta myymälän aukioloaikoina. Maksuvälineinä myymälässämme käy käteinen ja Visa/Mastercard kortit.